Ziua Europei – La mulți ani! Europa – 9 Mai 2020

Ziua Europei – La mulți ani! Europa – 9 Mai 2020

La 70 de ani de la Declarația de la Schuman, Europa se confruntă cu o criză, ceea ce face să stăm împreună mai important ca niciodată. În această zi, ne amintim cum europenii au făcut istorie în 1950 și aducem un omagiu celor care fac istorie astăzi.

De Ziua Europei, în 2020, instituțiile UE aduc un omagiu online numeroșiloren europeni care, din solidaritate, îi ajută pe ceilalți europeni să facă față crizei cauzate de coronavirus. Descoperiți aici mărturii impresionante, care ne redau speranța, precum și ultimele informații despre răspunsul UE la criza cauzată de coronavirus.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Instituțiile UE sărbătoresc Ziua Europei

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

EVENIMENT: Europe Day 2020

Echipa Europe Direct Alba Iulia vă urează La Mulți Ani! tuturor europenilor!