Uniunea vamală: mărfuri contrafăcute şi potenţial periculoase în valoare de aproape 740 de milioane EUR au fost oprite în vama UE în 2018

Uniunea vamală: mărfuri contrafăcute şi potenţial periculoase în valoare de aproape 740 de milioane EUR au fost oprite în vama UE în 2018

Noile cifre publicate astăzi de Comisia Europeană arată că numărul de interceptări de mărfuri contrafăcute importate în UE a crescut în 2018 din cauza creşterii semnificative a numărului de colete mici expediate prin poştă sau prin serviciile de curierat expres. Cifrele referitoare la transporturile confiscate au crescut de la 57 433 în 2017 la 69 354 în 2018, deşi numărul total de articole reţinute a scăzut în comparaţie cu anii precedenţi. În 2018, au fost reţinute aproape 27 de milioane de articole care încălcau drepturile de proprietate intelectuală (DPI), având o valoare de piaţă de aproximativ 740 de milioane EUR.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat: „ Lucrătorii vamali de pe întreg teritoriul UE au înregistrat un succes remarcabil în urmărirea si confiscarea mărfurilor contrafăcute, care sunt adesea periculoase pentru consumatori. Misiunea lor a devenit si mai dificilă din cauza cresterii numărului de colete mici care pătrund în UE prin intermediul vânzărilor online. Printre priorităţi se numără, de asemenea, protejarea integrităţii pieţei noastre unice si a uniunii noastre vamale, precum si asigurarea eficace a respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul lanţului de aprovizionare internaţional. Trebuie să continuăm intensificarea eforturilor de combatere a contrafacerii si a pirateriei.”

Principalele categorii de articole reţinute au fost ţigările, care au reprezentat 15 % din volumul total al articolelor reţinute, urmate de jucării (14 %), de materiale de ambalare (9 %), de etichete, marcaje şi autocolante (9 %) şi de îmbrăcăminte (8 %). Produsele de uz zilnic personal la domiciliu, cum ar fi articolele de îngrijire a corpului, medicamentele, jucăriile şi aparatele electrocasnice, au reprezentat aproape 37 % din numărul total al articolelor reţinute.

China a rămas în continuare principala ţară de origine a mărfurilor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. Macedonia de Nord a fost principala ţară de provenienţă a băuturilor alcoolice contrafăcute, iar Turcia a constituit principala sursă a altor băuturi, a parfumurilor şi a produselor cosmetice. Autorităţile vamale din UE au constatat o creştere a numărului de ceasuri, telefoane mobile şi accesorii, cartuşe de imprimantă şi tonere, CD-uri/DVD-uri, etichete, marcaje şi autocolante contrafăcute provenite din Hong Kong, China. Echipamentele informatice au provenit, în principal, din India, ţigările, din Cambodgia, iar materialele de ambalare, din Bosnia şi Herţegovina.

detalii / sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20190919_Uniune_vamala_marfuri_contrafacute_potential_periculoase_ro