UE ia măsuri pentru îmbunătățirea răspunsului la atacurile cibernetice

UE ia măsuri pentru îmbunătățirea răspunsului la atacurile cibernetice

Parlamentul European votează marți pentru îmbunătățirea reacției UE la numărul de amenințări cibernetice în creștere.

Prin actul normativ adoptat de legislativul european, Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA) va obține mai multe resurse umane și financiare pentru a consolida cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește securitatea cibernetică.

În plus, Parlamentul European cere crearea unui cadru comun de certificare a securității cibernetice. „Echipamentele IT vor fi standardizate la nivel european. Certificarea inițială este voluntară. Comisia Europeană va evalua în ce măsură schema trebuie să devină obligatorie până în 2023”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Conform unui Eurobarometru recent, 87% dintre europeni consideră criminalitatea informatică o provocare majoră pentru securitatea internă a Uniunii Europene și sunt preocupați de faptul că ar putea deveni victime ale atacurilor cibernetice.

Autoritățile consideră că informarea mai bună a utilizatorilor ar crește protecția individuală în viața cotidiană și, ca urmare a noilor reguli, utilizatorii vor beneficia de recomandări privind configurațiile sigure, întreținerea dispozitivelor, disponibilitatea și durata actualizărilor, precum și vulnerabilitățile existente.


sursa / mai multe detalii: https://www.euractiv.ro/extern/ue-ia-masuri-pentru-imbunatatirea-raspunsului-la-atacurile-cibernetice-13829