Standarde privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și camionete

Standarde privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și camionete

UE ia măsuri pentru a reduce emisiile de CO2 ale autoturismelor și camionetelor. Conform normelor revizuite, vor exista standarde mai stricte de emisii de CO2 pentru autoturismele noi și vehiculele utilitare ușoare noi. Un acord provizoriu, la care reprezentanții Președinției și cei ai Parlamentului au ajuns la 17 decembrie, a fost astăzi aprobat de statele membre.

Noile norme vor garanta că, din 2030, autoturismele noi vor emite, în medie, cu 37,5 % mai puțin CO2, iar camionetele noi, în medie, cu 31 % mai puțin CO2 comparativ cu nivelurile din 2021. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15 % mai puțin CO2.

Acordul de astăzi reprezintă încă un pas către o nouă legislație privind emisiile de CO2. Acesta determină sectorul european al autovehiculelor să construiască mașini mai puțin poluante, să investească mai mult în inovare și să raporteze date mai fiabile privind emisiile. Până în 2030, autoturismele noi vor emite, în medie, cu 35% mai puțin CO2 în comparație cu actualele limite standard privind emisiile. Aceasta este o bază solidă pe care să înceapă discuțiile cu Parlamentul European.
Elisabeth Köstinger, ministru federal austriac al sustenabilității și turismului

Link extern articol:
https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2018/10/10/co2-emission-standards-for-cars-and-vans-council-agrees-its-position/