tva eu

Sistemul de TVA al UE, mai bine echipat pentru a face față fraudelor din comerțul electronic și pentru a ajuta întreprinderile mici să crească

Sistemul de TVA al UE va fi mai bine echipat pentru a face față fraudelor din sectorul comerțului electronic, ca urmare a noilor norme convenite astăzi de statele membre. Acordul de astăzi, 8 noiembrie, va pune la dispoziția autorităților antifraudă, pentru prima dată, date relevante cu privire la achizițiile online pentru a le ajuta în lupta lor împotriva fraudelor în materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ 5 miliarde EUR pe an în UE.

Alte decizii adoptate astăzi de miniștrii de finanțe ai UE în domeniul TVA vor contribui la reducerea birocrației pentru IMM-uri și vor simplifica normele în materie de TVA și de accize pentru forțele armate ale statelor membre ale UE.

„Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de măsuri vizând simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilităților de fraudă și facilitarea activităților comerciale licite. Este clar că statele membre sunt de aceeași părere în ceea ce privește aceste obiective și sper că această dinamică poate duce la o reformă amplă a întregii legislații care stă la baza sistemului” a declarat Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Datele privind plățile în scop de TVA vor contribui la combaterea fraudelor în sectorul comerțului electronic

Noile norme convenite astăzi vor întări capacitatea statelor membre de a lupta împotriva fraudelor în materie de TVA din domeniul comerțului electronic, asigurând faptul că experții antifraudă din statele membre ale UE au acces la datele relevante referitoare la TVA deținute de intermediarii de plăți, cum ar fi furnizorii de carduri de credit și de debitare directă, care facilitează peste 90 % din achizițiile online în UE. În mod practic: prestatorii de servicii de plată vor avea obligația de a furniza autorităților din statele membre anumite date privind plățile conexe vânzărilor transfrontaliere, pe care specialiștii antifraudă (rețeaua Eurofisc) le pot apoi accesa și analiza.

La rândul lor, vânzătorii online atât din UE, cât și din afara UE, vor putea fi identificați atunci când nu respectă obligațiile în materie de TVA.

Dispoziții similare care sunt în vigoare în unele state membre și în alte țări au arătat deja modul în care o astfel de cooperare poate avea un efect tangibil în combaterea fraudelor din sectorul comerțului electronic. Noile norme vor trebui acum să fie confirmate de Parlamentul European înainte de intrarea în vigoare în ianuarie 2024.


https://ec.europa.eu/romania/