Siegfried Mureşan este primul eurodeputat român negociator-şef pentru bugetul Uniunii Europene

Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat pe deputatul european Siegfried Mureşan (PPE/PMP) ca raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din anul 2018.

Deputatul european Siegfried Mureşan este primul român ales ca negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE, se arată într-un comunicat de presă.

Deputatul european Siegfried Mureşan este vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, iar anul acesta a lucrat, în calitate de raportor din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), la proiectul de Buget UE pentru 2017.

Totodată, a făcut parte din delegaţia Parlamentului la concilierea bugetară cu Consiliul UE în cadrul căreia s-a aprobat bugetul pentru anul viitor, în valoare de 158 de miliarde de euro.

“Este o sarcină deosebit de importantă şi dificilă să negociezi un buget de 155 – 160 de miliarde de euro, dar o voi face cu mare responsabilitate. Este foarte important să existe continuitate şi să finanţăm în continuare priorităţile de creştere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiţii în infrastructură, cercetare, inovare, locuri de muncă pentru tineri, dar şi întărirea securităţii cetăţenilor europeni”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan după anunţul Comisiei pentru bugete a Parlamentului European.

Mureşan a mai spus că vrea ca 2018 sa fie anul în care România va absorbi foarte multe fonduri europene.

“Pentru aceasta, eu voi pune la dispoziţie banii necesari în bugetul UE pentru a efectua plăţile la timp către investiţiile în domeniile importante ale României: pentru coeziune, pentru proiecte de infrastructură, pentru construcţia de autostrăzi. Dar trebuie şi Guvernul României să îşi facă treaba şi să absoarbă aceşti bani. Voi lucra îndeaproape şi cu autorităţile de la Bucureşti pentru a ne asigura ca acest obiectiv este indeplinit de ambele părţi”, a adăugat deputatul european Siegfried Mureşan.

Raportorul Parlamentului European (denumit şi negociator-şef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează priorităţile politice ale Parlamentului pentru bugetul european şi negociază, în numele acestuia, cu preşedinţia Consiliului UE şi cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual.

Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie a anului anterior bugetului anului. Consiliul UE se pronunţă în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziţie a Consiliului UE.

Ca urmare, se ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere.

Bugetul anual al Uniunii Europene a fost, în 2016, de 155 de miliarde de euro, iar, în 2017, va fi de 158 de miliarde de euro.


sursa: http://www.euractiv.ro/