Schengen: un ghid către zona fără graniţe a Europei

Zona Schengen este unul dintre stâlpii proiectului european. Încă de la apariţia sa în 1995, când controalele paşapoartelor au fost eliminate în interiorul acestui spaţiu, cetăţenii UE se bucură de dreptul libertăţii de circulaţie. Astfel, ei pot locui, studia, lucra şi se pot pensiona oriunde în UE. Aceste drepturi se aplică de asemenea turiştilor şi întreprinderilor.

Ţările din Schengen
Spaţiul Schengen include 26 de ţări: 22 din UE şi 4 din afara Europei: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Toate ţările din Uniunea Europeană fac parte din Schengen, cu excepţia a 6 state: Irlanda şi Marea Britanie, care menţin opt-outs şi operează singure zona comună de călătorie, precum şi Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, care urmează să se alăture cândva în viitor.

Scop şi beneficii
Aproximativ 3,5 milioane de oameni călătoresc în interiorul unei granite interne a UE în fiecare zi. Libertatea de circulaţie poate presupune drepturi diferite pentru categorii diferite de oameni, de la turişti până la familii. Toţi cetăţenii UE pot rezida într-un alt stat membru, în calitate de turist pentru o perioadă de până la 3 luni, în baza unui paşaport sau act de identitate valid. De asemenea, ei pot locui într-un alt stat membru, pentru a munci, beneficiind de dreptul de a fi trataţi precum cetăţenii ţării respective. Antreprenorii beneficiază de libertatea de infiiinţare a unei afaceri şi studenţii au dreptul de a studia oriunde în UE.

detalii: http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/security/20190612STO54307/schengen-a-guide-to-the-european-border-free-zone