România are una dintre cele mai reduse ponderi de specialiști IT în totalul forței de muncă din UE

România are una dintre cele mai reduse ponderi de specialiști IT în totalul forței de muncă din UE

În schimb, România are una dintre cele mai mari ponderi a persoanelor de sex feminin în rândul specialiștilor din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor.

La nivelul Uniunii Europene, 8,2 milioane de persoane erau angajate ca specialiști în domeniul IT&C în 2016, respectiv 3,7% din totalul forței de muncă, arată datele biroului european de statistică Eurostat.

În ultimii ani, atât numărul angajaților IT&C, cât și ponderea lor în totalul forței de muncă au crescut constant, în contextul adaptării la o lume tot mai digitalizată, notează Eurostat.

Trei state membre – Marea Britanie, Germania și Franța (toate cu peste un milion de specialiști) – cumulau jumătate din numărul total de angajați IT&C din UE în 2016. În România, potrivit datelor Eurostat, erau înregistrați aproape 168 de mii de specialiști IT.

Cea mai mare pondere a specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă a fost înregistrată în Finlanda (6,6%), urmată de Suedia (6,3%) și Estonia (5,3%). Cele mai mici ponderi au fost în Grecia (1,4%), România (2%), Cipru și Letonia (ambele cu 2,2%).

Persoanele de sex feminin sunt extrem de puțin reprezentate în branșa IT&C, la nivel european (doar 16,7% dintre angajații din domeniu sunt femei), în timp ce forța de muncă totală este mult mai echilibrată (46% din angajații înregistrați în UE aparțin sexului slab).

Cele mai mari ponderi ale specialiștilor de sex masculin în totalul angajaților IT&C sunt înregistrate în Slovacia (90,8%), Cehia (88,8%) și Malta (88,3%). La capătul opus, cele mai mici ponderi sunt în Bulgaria (69,8%) și România (73,7%).

Aproape două treimi dintre angajații din sectorul IT&C european au studii superioare. Mai mult de o treime din totalul salariaților din domeniu aveau mai puțin de 35 de ani.

Toate statele membre se confruntă cu dificultăți în recrutarea specialiștilor IT&C, circa 40% dintre companiile din UE raportând probleme în completarea pozițiilor deschise în 2016.

sursa: http://www.euractiv.ro