Provocări în relațiile UE cu marile puteri în 2014

stiri-071
 
UE trebuie să facă față multor provocări, și nu numai în Europa. La nivel global, va trebui să găsească modalități de a coopera cu partenerii străini precum SUA, Rusia și China în domenii precum economia și combaterea terorismului. Câțiva eurodeputați experți în relațiile externe ne-au vorbit despre provocările și oportunitățile UE în anul acesta.

elmar-brokElmar Brok (PPE, Germania),
președintele comisiei pentru afaceri externe: În secolul 21, UE trebuie să facă față complexității lumii multipolare. Pentru a rămâne credincioasă valorilor sale și obiectivului său de formare a unei lumi mai bune, UE trebuie să fie conștientă de provocările individuale și oportunitățile parteneriatelor strategice, în special cu principalii parteneri: SUA, China și Rusia. În 2014, Europa trebuie să continue să-și reafirme rolul de putere mondială, la egalitate cu ceilalți – lucru ce cere o voință puternică din partea statelor membre de a vorbi cu o singură voce.

knut-fleckensteinKnut Fleckenstein (S&D, Germania),
președintele delegației la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia: UE nu poate accepta ca o țară care dorește să-i fie partener strategic să exercite presiune politică și economică asupra altor țări, care doresc să coopereze cu UE. Cu toate acestea, în ultimele luni, Rusia a folosit diferite mijloace economice și politice pentru a pune presiune asupra unor țări estice precum Armenia, Ucraina și Moldova. Principala provocare a relațiilor dintre UE și Rusia este continuarea cooperării cu obiective comune și abordarea eficientă a problemelor actuale.

christian-ehlerChristian Ehler (PPE, Germania),
președintele delegației pentru relațiile cu SUA: Principalele provocări și oportunități în relațiile cu SUA în 2014 sunt reconstruirea încrederii dintre America și Europa, consolidarea parteneriatului prin dialog și noul acord comercial și de investiții transatlantic, amintindu-ne de valorile comune, scopuri și responsabilitatea colectivă.

crescenzio-rivelliniCrescenzio Rivellini (PPE, Italia),
președintele delegației pentru relațiile cu China: China, ca și UE, se situează într-un moment important. UE se ridică treptat din criza datoriilor suverane și inițiază reforme structurale importante, în timp de China, model de creștere, trece prin tensiuni din ce în ce mai mari, chiar conducerea chineză subliniind necesitatea unor reforme. Parteneriatul UE-China este esențial pentru creștere și prosperitate de ambele părți, și ambele trebuie să aibă o abordare pe termen lung, care să consolideze relațiile dintre ele.

sursa: http://www.europarl.europa.eu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.