agricultura europeana

Politica Agricolă Comună: Comisia Europeană crește alocarea pentru agricultură și dezvoltare rurală

Comisia Europeană vrea să aloce mai mulți bani pentru agricultură și pescuit în viitorul buget al UE. În propunerea sa privind cadrul financiar multianual 2021-2027, Comisia va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde de euro (4 miliarde de euro pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde de euro pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane de euro.

O sumă suplimentară de 15 miliarde de euro va fi pusă la dispoziție pentru dezvoltare rurală în cadrul instrumentului „UE – noua generație”, pentru a sprijini mai mult zonele rurale care au un rol vital în realizarea tranziției verzi și în îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale Europei în materie de climă și mediu.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un program de relansare economică (după criza coronavirusului) în valoare de 750 de miliarde de euro, care să suplimenteze CFM 2021-2027, preconizat a se ridica la 1.100 de miliarde de euro.

În propunerea inițială pentru viitorul buget al UE, prezentată în urmă cu circa doi ani, Comisia Europeană a diminuat sumele alocate PAC.

sursa: https://www.euractiv.ro/agricultura/politica-agricola-comuna-comisia-europeana-creste-alocarea-pentru-agricultura-si-dezvoltare-rurala-19349