Noi instrumente financiare disponibile pentru IMM

Noi instrumente financiare disponibile pentru IMM

Fondul European pentru Investiții pune la dispoziție până la 85 de milioane de euro pentru IMM-uri din România

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a alocat, în noua perioadă de programare, 100 milioane euro pentru Iniţiativa pentru IMM şi aproape 60 milioane euro pentru afaceri inovative prin Programul Operaţional Competitivitate, a anunțat miercuri instituția.

„În perioada de programare 2007-2013, România a alocat 225 milioane euro din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) pentru instrumente de garantare, investiţii şi creditare subvenţionată prin iniţiativa JEREMIE, care au dus la finanţări de peste 680 milioane euro prin aproape 7.000 de noi credite subvenţionate, garanţii şi investiţii de capital. Resursele rambursate din JEREMIE vor fi utilizate tot pentru finanţarea întreprinderilor româneşti. În noua perioadă de programare, MDRAPFE a alocat deja 100 milioane de euro pentru Iniţiativa pentru IMM (prin care se vor garanta credite de peste 500 milioane euro) şi aproape 60 de milioane de euro pentru afaceri inovative prin Programul Operaţional Competitivitate”, se menţionează în comunicatul ministerului, citat de Agerpres.

MDRAPFE a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI) un acord de finanţare privind lansarea de noi fonduri de investiţii de capital, cu o alocare de 58,82 milioane euro de din Programul Operaţional Regional.

La acestea se pot adăuga peste 25 milioane de euro din resurse private administrate de către FEI, astfel că până la 85 milioane de euro vor fi disponibile IMM-urilor româneşti. Resursele vor fi preluate de către administratori de fond, selectaţi prin procedură deschisă şi transparentă, şi vor fi investite în întreprinderi aflate în stadiu de creştere, cu precădere din regiunile mai puţin dezvoltate ale României, informează FEI.

„Cele 85 milioane euro sunt atât de necesare pentru România, mai ales că vorbim de firme aflate în expansiune, ce au nevoie de un impuls pentru a fi competitive pe pieţele internaţionale. Acordul semnat cu Fondului European de Investiţii este un sprijin pe care reuşim să îl oferim firmelor româneşti, ce doresc să facă noi investiţii de capital în companiile lor”, a declarat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

La rândul său, Hubert Cottogni, director în cadrul Fondului European de Investiţii, a precizat că acordul permite utilizarea fondurilor structurale pentru instrumente financiare dedicate IMM-urilor.

„Pe lângă creditele disponibile prin Iniţiativa pentru IMM, noul acord va face posibile noi investiţii de capital în companii aflate în expansiune. Astfel, aproximativ 20 de companii vor putea să îşi vândă produsele şi serviciile în toată lumea şi vor crea noi locuri de muncă, iar piaţa locală de investiţii va beneficia de noi jucători în domeniul administrării fondurilor de private equity. Prin acest nou acord, vom crea fonduri noi de investiţii pentru IMM-uri mature, sprijinindu-le să fie competitive pe plan global, şi vom ajuta la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, în sinergie cu fondurile pentru start-up-uri finanţate din PO Competitivitate. Toate aceste noi fonduri de investiţii vor atrage şi alţi investitori internaţionali în România şi vor contribui la acoperirea deficitului de finanţare din piaţa locală de capital”, a spus Cottogni.

sursa: http://www.euractiv.ro