MFE: 20 de milioane de euro pentru întreprinderile sociale

MFE: 20 de milioane de euro pentru întreprinderile sociale

MFE a lansat luni, în consultare publică, linia de finanțare “Solidar”, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU), destinată întreprinderilor de economie socială.

articol-bani-euro

Schema vizează sprijin pentru 200 de întreprinderi de economie socială, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacității, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități, transfer de know-how, parteneriate, informează Ministerul Fondurilor Europene.

Întreprinderile de economie socială – care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunități, pot primi un sprijin financiar situat între 50.000 și 100.000 euro, din fonduri europene.

“Întreprinderile din sectorul economiei sociale întâmpină chiar mai multe probleme decât întreprinderile tradiționale în a găsi finanțare, publică sau privată. Fondurile europene sunt o soluție, așa că fructificăm oportunitatea și lansăm acest mecanism de finanțare. Vestea bună este că nu este singurul, ci primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Economia socială este un sector în ascensiune în România, dar se situează încă mult sub cel din statele membre UE.

Astfel, în România, ponderea angajaților în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%.

Această linie de finanțare sprijină măsura 24.4 din Pachetul Național Anti-sărăcie, adoptat de Guvern în februarie 2016.

MFE așteaptă recomandările pe marginea ghidului “Solidar”, până pe 10 august 2016. Depunerea de proiecte este programată pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.