La 10 ani de la aderare: Cum văd românii şi bulgarii apartenenţa la Uniunea Europeană

La 10 ani de la aderare: Cum văd românii şi bulgarii apartenenţa la Uniunea Europeană

Românii continuă să aibă încredere în UE şi, pentru prima dată – potrivit unui sondaj – cred că vocea lor începe să fie auzită, spre deosebire de bulgari. În schimb, vecinii noştri sunt mai optimişti în privinţa aderării la Schengen şi în Zona Euro.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a comandat un sondaj, realizat de Mercury Research, reprezentativ la nivel național, care să acopere subiecte precum aprobarea statutului de membru al Uniunii Europene, viitorul Europei și rolul României în Uniune. Un sondaj similar a fost realizat şi în Bulgaria.
Şefa Reprezentanţei CE la Bucureşti, Angela Cristea, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că se pot extrage trei mesaje cheie din aceste sondaje:
românii devin cetăţeni europeni activi şi sunt de părere că opinia lor începe să fie auzită la Bruxelles.
o preferinţă clară pentru scenariul 6 privind viitorul UE, prezentat de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker în septembrie.
pentru români, principalele priorităţi pentru Preşedinţia UE ar trebui să fie politicile de coeziune şi cele privind agricultura, securitatea şi migraţia, dar şi aderarea la Spaţiul Schengen şi ridicarea MCV.
Potrivit sondajului, 54% dintre români cred că că vocea lor e auzită, fiind pentru prima dată când există o majoritate în acest sens. 57% dintre bulgari au încredere în UE, dar doar 36% sunt de părere că vocea lor e auzită, dar – a explicat Angela Cristea – procentul scăzut ar putea proveni din modul în care a fost pusă întrebarea.
86% dintre români au o atitudine pozitivă sau neutră faţă de UE, iar 14% au o atitudine negativă. Procente foarte apropiate s-au înregistrat şi la bulgari – 84% au o atitudine pozitivă sau neutră şi 16% – negativă.

Atuuri principale ale UE:

România: 48% – relaţiile bune dintre statele membre, 46% – respectarea drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept şi 41% – capacitatea UE de a promova pacea şi democraţia dincolo de graniţele sale.

Bulgaria: 30% – relaţii bune cu celelalte state membre, 25% – respectarea drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept, 15% – capacitatea UE de a promova pacea şi democraţia dincolo de graniţele sale.

Trei avantaje ale apartenenţei la UE:

România:

un membru al familiei şi-a găsit de lucru într-un alt stat membru – 35%
acces la mai multe bunuri şi pieţe – 33%
impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care trăiesc – 30%.
Bulgaria:

oportunitatea de a călători fără restricţii
infrastructura îmbunătăţită
îmbunătăţirea condiţiilor de trai în oraşele mici şi mari prin investiţiile cu fonduri UE.
Dezavantaje:

România:

scăderea puterii de cumpărare – 67%
achiţizionarea de terenuri sau proprietăţi imobiliare de către străini – 57%
exodul de creiere – 56%.
Bulgaria:

scăderea puterii de cumpărare – 50%
achiţizionarea de terenuri sau proprietăţi imobiliare de către străini – 25%
exodul de creiere – 44%.
Bulgarii sunt mai optimişti decât românii în ceea ce priveşte aderarea ţării lor la Spaţiul Schengen – 77% şi la Zona Euro – 78%. Doar 45% dintre români cred că România va adera la Schengen şi 55% – la moneda unică.

Atât bulgarii, cât şi românii preferă scenariul 6 privind viitorul UE.

Domeniile pe care UE ar trebui să se concentreze în viitor:

ocuparea forţei de muncă şi creştere economică: 62% dintre români şi 61% dintre bulgari,
sănătate – 43% dintre români şi 38% dintre bulgari,
migraţie – 35% dintre români şi 38% dintre bulgari,
educaţie – 35% dintre români şi 25% dintre bulgari,
protecţia mediului – 30% dintre români, 14% dintre bulgari.

“La 10 ani de la aderarea la UE, Bulgaria este încă una dintre cele mai euro-optimiste ţări. În acelaşi timp, bulgarii au devenit mai conştienţi atât de drepturile, cât şi de obligaţiile pe care le au în calitate de cetăţeni. Experienţa a generat un oarecare euroscepticism, însă deocamdată rămâne în umbra opiniilor pozitive despre UE”,

a declarat, într-o înregistrare video, şeful Reprezentanţei CE la Sofia.

Consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a scos în evidenţă părerea românilor privind guvernarea, precizând că “ADN-ul nostru în materie de guvernare s-a schimbat”.

mai multe detalii: http://www.euractiv.ro/social/la-10-ani-de-la-aderare-cum-vad-romanii-si-bulgarii-apartenenta-la-ue-9467