Juvenes Translatores 2017 – concurs şcolar de traducere

Juvenes Translatores 2017 – concurs şcolar de traducere

Comisia Europeană organizează acest concurs şcolar pentru a le oferi tinerilor ocazia să vadă ce înseamnă să fie traducători. Elevii cu vârsta de 17 ani trebuie să traducă un text scurt.
Scopul concursului este de a arata tinerilor ce înseamnă să fii traducător profesionist. Aceștia trebui să traducă ca și cum textul ar fi scris pentru tineri de vârsta lor, pentru a-i ajuta să înțeleagă un mesaj scris în altă limbă.

Participanții vor fi apreciați pentru eforturile și abilitatea de a folosi corect termeni și a scrie fluent în limba aleasă, lizibilitatea generală a traducerii și creativitatea soluțiilor găsite.
Tema din acest an va fi “EU 60” – a 60-a aniversare a semnării Tratatului de constituire a Comunitații Europene.
Limbi:
Elevii pot decide limba textului de pornire și în ce limbă doresc să îl traducă, alegînd dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE: bulgară, croată, cehă, daneză, olandeză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, maghiară, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, malteză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă și suedeză.

Context
Testul de traducere se va desfășura simultan în toate școlile participante între orele 10.00 și 12.00, ora Bruxelles-ului, pe data de 23 noiembrie 2017.
Testul va avea loc în spații școlare și traducerile originale scrise de mână trebuie să fie trimise în aceste zile prin poștă sau servicii de curierat.
Școlile participante trebuie să:
– să fie situate într-un stat membru al UE
– să fie recunoscute de către autoritățile educaționale ale statului membru, ca parte a sistemului educațional regional sau național
– să aibă echipamentele IT necesare, cu scopul de a primi textul sursă pentru testul corect și să aibă un calculator care poate deschide și fișiere de imprimare PDF (testele și foile de traducere vor fi trimise în acest format)
– să poată selecta între 2 și 5 elevi născuți în 2000 și introduce în baza de date numele lor și perechea de limbi folosite până la 21 noiembrie 2017, cal mai tarziu la 12:00, prânz.

Selecția de școli:
Printre școlile care au depus formularul de înregistrare, un anumit număr va fi selectat printr-o tragere la sorți.
Numărul de școli selectate din fiecare stat membru va fi egal cu numărul de locuri din statul membru în Parlamentul European. Lista școlilor selectate va fi publicată pe website-ul Juvenes

Translatores pana la sfarsitul lui octombrie 2017.

În școlile care au fost selectate în mod aleatoriu din rândul celor înregistrate, elevii nominalizați vor traduce textul ales, sub supravegherea profesorului lor.
Premiile:
Cei mai buni 28 de traducători, câte unul din fiecare stat membru, vor fi anunțați la sfârșitul lunii octombrie 2017 și invitați la Bruxelles în primăvara anului 2018 pentru ceremonia de premiere. Comisia Europeană va acoperi cheltuielile pentru deplasare și cazare pentru un câștigător, un profesor și un adult însoțitor pentru fiecare stat membru.
Şcolile interesate se pot înscrie în perioada 1 septembrie – 20 octombrie 2017, ora 12:00, prânz CET.