Cetăţenii UE

Navigare: http://edalba.ro/info util

/ cetăţeni / călătorii în europa / cetăţenii ue /


info-calatoriiDacă sunteţi cetăţean al UE nu sunteţi obligat să prezentaţi cartea de identitate sau paşaportul când călătoriţi dintr-un stat membru al spaţiului Schengen către altul.

Din spaţiul Schengen fac parte:
Austria, Ungaria, Norvegia, Belgia, Islanda, Polonia, Republica Cehă, Italia, Portugalia, Danemarca, Letonia, Slovacia, Estonia, Liechtenstein, Slovenia, Finlanda, Lituania, Spania, Franţa, Luxemburg, Suedia, Germania, Malta, Elveţia, Grecia, Ţările de Jos.

Trebuie, totuşi, să aveţi asupra dumneavoastră o carte de identitate sau un paşaport valabil dacă vă deplasaţi înspre sau dinspre Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda, România şi Regatul Unit. Deşi aparţin UE, aceste ţări nu fac parte din spaţiul Schengen. Înainte de a porni la drum, verificaţi de ce documente aveţi nevoie pentru a călători în afara ţării de origine şi pentru a intra pe teritoriul unei ţări care nu face parte din spaţiul Schengen.

Chiar dacă nu trebuie să prezentaţi paşaportul la control în spaţiul Schengen, este recomandat să aveţi asupra dumneavoastră fie paşaportul, fie cartea de identitate. Unul dintre aceste documente v-ar putea fi solicitat, de exemplu, pentru a vă identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui control al poliţiei.
Atenţie! Permisul de conducere sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identităţii.

Vi s-a întâmplat: să vă pierdeţi sau să vi se fure paşaportul? -sau- să vă daţi seama că paşaportul v-a expirat pe durata călătoriei?

Dacă vă aflaţi într-una din aceste situaţii, normele UE vă permit să călătoriţi cu o carte de identitate valabilă. Ţările UE au elaborat sisteme care vă pot veni în ajutor în astfel de cazuri.

Condiţiile şi procedurile variază mult de la o ţară la alta. Dacă vă aflaţi în UE, trebuie să contactaţi în primă instanţă consulatul sau ambasada ţării dumneavoastră. (Dacă aveţi probleme similare într-un stat din afara UE, în care ţara dumneavoastră nu are consulat sau ambasadă, aveţi dreptul de a solicita protecţie consulară din partea oricărei alte ţări a UE).

Documente pentru minori
Pe lângă paşaport sau actul de identitate, toţi copiii care călătoresc:
– singuri sau
– cu adulţi care nu sunt tutorii lor legali sau
– cu un singur părinte
pot avea nevoie de un document (oficial) semnat de ambii părinţi, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se permite să călătorească.

Pentru a afla dacă mai sunt necesare alte documente, contactaţi mai întâi ambasada ţării în care copiii dumneavoastră urmează să călătorească.