Călătorii în Europa

Sprijin şi consiliere pentru cetăţenii din Uniunea Europeană şi familiile lor

info-calatorii

Documente necesare:

Când călătoriţi în altă ţară a UE, este important să ştiţi care sunt documentele de care aveţi nevoie la frontieră. Ce se întâmplă dacă soţul/soţia, copilul sau alte rude nu sunt cetăţeni ai Uniunii? Ce documente trebuie să aibă asupra lor pentru a intra pe teritoriul altei ţări?
Link-uri: Cetăţenii UEMembrii de familie din afara UECetăţenii din afara UE


Drepturile pasagerilor:

Călătoria dumneavoastră a avut întârziere sau a fost anulată? Aveţi probleme de mobilitate? Când călătoriţi cu avionul, cu trenul, cu vaporul sau cu autobuzul, beneficiaţi de anumite drepturi în UE.
Link-uri: Călători cu mobilitate redusăPasageri ai transportului feroviarPasageri ai transportului aerianDrepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul şi autocarulDrepturile pasagerilor din transportul naval


Ce puteţi lua cu dumneavoastră:

Când călătoriţi într-o altă ţară din UE, este important să ştiţi ce aveţi voie să transportaţi în bagaje şi dacă există, de exemplu, limite maxime pentru anumite produse.
Va trebui să declaraţi la vamă suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră? Va trebui să plătiţi taxe pe suma respectivă?
Link-uri: Animale sau planteProduse de origine animalăAlcool, tutun, numerar


Bani şi taxe:

Fie că este vorba de costurile apelurilor telefonice sau de taxele pe care le achitaţi când faceţi cumpărături în străinătate, UE vă garantează că nu sunteţi taxaţi excesiv sau de două ori.
Link-uri: Costuri de roamingRambursarea TVA şi accizeMoneda euro, transferul de bani şi plata cu cardul bancar


Siguranţă:

Pentru a avea o călătorie cât mai plăcută şi în condiţii de siguranţă, citiţi toate informaţiile care vi se par utile, înainte de plecare, în timpul călătoriei şi imediat ce ajungeţi la destinaţie.
Link-uri: Siguranţă/Securitate aerianăSiguranţă rutierăÎn caz de urgenţă


sursa şi alte informaţii: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_ro.htm