Gestionarea globalizării: reacția UE

Gestionarea globalizării: reacția UE

Politica comercială UE oferă țărilor Uniunii mai multă putere în negocierile bilaterale și în cadrul organelor multinaționale precum Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Politica comercială a UE se bazează pe trei tipuri de instrumente:
– acorduri comerciale cu țări din afara UE, pentru a deschide noi piețe și a crește oportunitățile comerciale pentru companiile din UE
– regulamente comerciale, pentru a proteja producătorii UE de concurența neloială (de exemplu, norme antidumping)
– calitatea de membru al UE la OMC, organizație care stabilește regulile comerciale internaționale. Țările UE sunt membre, dar Comisia Europeană negociază în numele lor.

Parlamentul European decide asupra comerțului și investițiilor împreună cu Consiliul, care reprezintă statele membre. Acordurile comerciale internaționale au nevoie de aprobarea Parlamentului înainte de a putea intra în vigoare. Parlamentul poate influența negocierile și prin adoptarea de rezoluții.

Beneficiile globalizării în UE

UE reprezintă unul dintre cei mai mari actori în comerțul internațional, alături de SUA și China, exporturile UE reprezentând peste 15% din exporturile globale.

Peste 36 de milioane de locuri de muncă în UE depind de exporturile dincolo de frontierele sale. În medie, fiecare miliard de euro provenit din exporturile către țări din afara UE susține peste 13.000 de locuri de muncă în UE.

Comerțul internațional înseamnă mai multă concurență, care este benefică pentru consumatori, deoarece aceasta aduce prețuri mai mici și posibilitatea de a alege între mai multe produse și servicii. Aceasta a adus un beneficiu echivalent cu 600 de euro pe an pe persoană.

Aflați mai multe despre beneficiile globalizării în Europa.