Festivalul Dilema Veche, cu de toate: diplomaţie, religie şi muzică de dans

Festivalul Dilema Veche, cu de toate: diplomaţie, religie şi muzică de dans

A cincea ediţie a festivalului Dilema Veche se încheie duminică seară cu un concert al formaţiei Holograf. Au fost trei zile în care cetatea din Alba Iulia a găzduit zeci de evenimente culturale în care au fost implicate nume importante din viaţa publică românească. Ştiri pe aceeaşi temă INTERVIU Andrei Oişteanu, în cetatea de la Alba Iulia. „Antisemitismul… Cele 17 evenimente culturale şi artistice care au avut loc în week-end-ul trecut în cetatea Alba Carolina, din Alba iulia, au adunat câteva mii de spectatori. Festivalul a debutat vineri seară cu o conferinţă în aer liber, susţinută de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta a vorbit, între altele, despre subscripţia publică pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, afirmând că soluţia financiară este simplă şi se află în mâna Guvernului. “80% din profitul Băncii Naţionale merge către bugetul de stat, ca donaţie. Asta înseamnă câteva sute de milioane de euro pe an. Dumneavoastră, intelectualii, puteţi merge la Guvern să-i spuneţi să ia din această donaţie a noastră 5 milioane de euro şi să completeze ce a mai rămas din preţul pentru Cuminţenia Pământului”, i-a îndemnat Isărescu pe cei prezenţi la dezbatere.

articol-027

Magia lăutărească „Orchestra noastră ţigănească este un dar de la Dumnezeu pentru întreaga omenire. Numai Dumneazeu a ţinut această formaţie împreună”, ne-a spus, la final, Nándor Beke Farkas, preşedintele orchestrei. Budapest Gypsy Symphony Orchestra a apărut în 1984, când, la înmormântarea unui mare dirijor maghiar de etnie romă, peste 100 de lăutari s-au adunat spontan pentru a-i aduce un ultim omagiu. Au cântat şi, dându-şi seamă că viorile sună mai bine împreună, au hotărât să formeze o mare orchestră. În cei peste 30 de ani de activitate, generaţiile s-au schimbat, viorile au fost date din tată în fiu, dar repertoriul a rămas acelaşi: muzică simfonică cu un pic de magie lăutărească. Ziua de sâmbătă a fost marcată de dezbaterea despre migraţie, la care au luat parte patru ambasadori: Hans Klemm – ambasadorul SUA în România, George Maior – ambasadorul României în SUA, Angela Cristea – Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România. Dilema de la care s-a pornit a fost: migraţia – criză sau oportunitate?

mai multe detalii: http://adevarul.ro/cultura/arte/festivalul-dilema-veche-toate-diplomatie-religie-muzica-dans-1_57c2e7c75ab6550cb82af89a/index.html