Europarlamentarii cer limitarea grăsimilor industriale în alimente

Europarlamentarii cer limitarea grăsimilor industriale în alimente

UE ar trebui să pună limite obligatorii la acizii grași produși industrial (TFA) care pot crește riscul de boli cardiovasculare, infertilitate, Alzheimer, diabet și obezitate la consumatori, se arată într-o rezoluție votată de Parlamentul European.

articol-069

Consumul de TFA este legat mai ales de consumul de uleiuri produse industrial, parțial hidrogenate.

Eurodeputații menționează faptul că, potrivit Comsiei Europene, doar unul din trei consumatori din UE știe despre TFA, ceea ce arată că măsurile privind etichetarea nu sunt suficiente.

Comisia ar trebui să propună o limită legală la nivelul UE pentru conținutul de TFA industriali în toate alimentele, cât de repede posibil, de preferat în maximum doi ani, mai spun deputații.

Membrii PE spun că există dovezi că introducerea unor limite legale pentru TFA industriali în Danemarca, reprezentând o limită națională de 2% de grăsimi trans în uleiuri și grăsimi în 2003, a fost un succes, reducând semnificativ decesele cauzate de boli cardiovasculare.

Grăsimile industriale sunt utilizate mai mult în alimente ieftine, ceea ce înseamnă că oamenii cu venituri mici sunt mai expuși la alimente cu conținut sporit de TFA. Acest lucru are potențialul de a mări inegalitățile sociale, mai spun eurodeputații.

Rezoluția a fost adoptată cu 586 de voturi ”pentru”, 19 ”împotrivă” și 38 de abțineri.

sursa: euractiv.ro