#EUBeachCleanUp: UE organizează un număr record de acţiuni de curăţenie

#EUBeachCleanUp: UE organizează un număr record de acţiuni de curăţenie

Pe plajele din întreaga Europă şi din întreaga lume, personalul UE se alătură comunităţilor locale pentru a curăţa deşeurile marine ca parte a campaniei #EUBeachCleanUp. Lansată la 19 august, campania din acest an se va desfăşura până în octombrie, punctul ei culminant fiind sâmbătă, 21 septembrie, Ziua Internaţională a curăţării ţărmurilor, cu acţiuni desfăşurate în peste 80 de ţări, de pe toate continentele locuite.

Anul acesta, datorită parteneriatelor inovatoare cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi cu Strumpfii, campania implică mii de cetăţeni de toate vârstele. Succesul campaniei # EUBeachCleanUp se bazează pe combinarea informărilor pe scară largă – cu o prezenţă puternică pe platformele de comunicare socială – cu un apel foarte concret la acţiune: veniţi şi alăturaţi-vă nouă pe plaja dumneavoastră!

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, este mândru de această campanie şi invită toată lumea să participe:

„Uniunea Europeană are unele dintre cele mai ambiţioase politici de combatere a poluării marine din lume. Împreună cu Organizaţia Naţiunilor Unite, dorim ca oceanele noastre să fie mai curate si mai sănătoase – în concordanţă cu obiectivul de dezvoltare sustenabilă nr. 14 al ONU. Anul acesta avem un nou partener: Strumpfii. Albaştri, curajoşi si cu o trecere excepţională la tineri si vârstnici, ei sunt partenerii ideali ai campaniei noastre. Participaţi la evenimentele noastre şi ajutaţi-ne să construim un val global de activism oceanic!”

Numeroasele evenimente ale campaniei #EUBeachCleanUp, care vor avea loc în următoarele săptămâni, vor aduce, fiecare, tone de deşeuri de pe mare şi ţărmuri la unităţi locale de gestionare a deşeurilor. Evenimentele sunt organizate de ambasadele UE şi de birourile ONU din întreaga lume, împreună cu autorităţi, şcoli, ONG-uri şi întreprinderi private locale. Prin intermediul campaniei, UE şi partenerii ei doresc să implice publicul şi să crească gradul de informare, în special în rândul copiilor şi al tinerilor. Cu ocazia colectării deşeurilor de pe plajă, oamenii vor recunoaşte multe articole de unică folosinţă: beţişoare cu vată, paie, pungi din plastic sau tacâmuri… Participarea la eveniment poate stimula schimbarea de comportament pe termen lung.

În fiecare an, 8 milioane de tone de deşeuri din materiale plastice ajung în mare, iar simpla curăţare a plajelor nu va rezolva singură această provocare majoră. Prevenirea are o importanţă majoră. Acesta este motivul pentru care UE a adoptat Strategia europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară împreună cu măsuri legislative menite să reducă producţia şi consumul a 10 obiecte de plastic de unică folosinţă care se întâlnesc cel mai adesea în deşeurile marine.

Informaţii suplimentare
Listă de evenimente a campaniei #EUBeachCleanup

Persoane de contact pentru presă:
Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)
Ana CRESPO PARRONDO (+32 229-81325)
Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11.