Cum să alegeţi o bună oportunitate de voluntariat

Cum să alegeţi o bună oportunitate de voluntariat

Important este să optaţi pentru o acţiune care să corespundă competenţelor, intereselor şi disponibilităţii dumneavoastră. Odată definite aceste criterii, puteţi căuta activitatea potrivită.

Voluntariatul poate fi o experienţă motivantă şi de neuitat, însă, dat fiind numărul mare de posibilităţi existente, este important să faceţi alegerea corectă. Calitatea experienţei pe care o trăiţi poate influenţa modul în care percepeţi voluntariatul în general.


Aşadar, în momentul în care decideţi să deveniţi voluntar, trebuie să vă întrebaţi:
– Care sunt obiectivele şi aşteptările mele?
– Cât timp am la dispoziţie?
– În ce tip de acţiuni mi-ar plăcea să mă implic?
– Ce competenţe mă recomandă?


Faceţi anumite verificări

Veţi găsi diverse oportunităţi pe internet, întrucât există numeroase organizaţii care ar avea nevoie de ajutorul dumneavoastră. Totuşi, trebuie să vă asiguraţi că acestea sunt de încredere. Pe internet sunt sute de site-uri ale unor organizaţii care nu mai există, nu au existat niciodată sau al căror obiect de activitate este diferit de cel vehiculat. Faptul că vedeţi un anunţ pe un site dedicat voluntariatului nu reprezintă o garanţie a credibilităţii organizaţiei care îl publică.

Altfel spus, trebuie să aflaţi informaţii despre organizaţie, nu doar vizitându-i site-ul, ci şi intrând în contact cu personalul său, pentru a afla ce scopuri urmăreşte şi ce programe de voluntariat propune. Organizaţiile de încredere nu vor avea nicio problemă în a vă răspunde la toate întrebările şi în a vă pune în legătură cu foşti voluntari.

Chiar dacă aţi ales oportunitatea ideală, într-o organizaţie de încredere, nu uitaţi că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să se pună în mişcare. Nu toate activităţile de voluntariat li se potrivesc tuturor. Dacă o acţiune nu este făcută pentru dumneavoastră, veţi găsi cu siguranţă multe altele care vă pot oferi satisfacţie.

Activităţile de voluntariat joacă un rol important în Europa, dar situaţia diferă de la o ţară la alta. Aflaţi mai multe despre voluntariatul european: ce activităţi se desfăşoară, câte persoane se implică şi ce vârste au.

Definiţia voluntariatului

Potrivit Forumului European de Tineret, o activitate intră în sfera voluntariatului dacă:
– este desfăşurată de o persoană, din proprie iniţiativă şi implică alocarea de timp şi energie în vederea realizării unor acţiuni de care beneficiază societatea în ansamblu
– este neplătită (deşi cheltuielile direct legate de activitatea respectivă pot fi rambursate)
– vizează o cauză non-profit, este promovată iniţial de o organizaţie neguvernamentală şi, prin urmare, nu este motivată de câştigul material sau financiar
– nu este utilizată pentru a înlocui munca plătită.

Voluntariatul în Uniunea Europeană

Istoria voluntariatului european variază de la o ţară la alta. În timp ce unele ţări au o tradiţie mai îndelungată în materie de voluntariat, în altele sectorul este slab dezvoltat sau se află încă într-o fază incipientă. Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2007, trei europeni din zece au declarat că participă la activităţi de voluntariat. Se estimează că numărul total al voluntarilor europeni se ridică la 92 – 94 de milioane de adulţi (23% din persoanele cu vârsta de peste 15 ani). În ultimii zeci ani, în UE a crescut numărul de voluntari şi de organizaţii de voluntariat.

În 2011, Comisia Europeană a lansat Anul european al voluntariatului, în semn de recunoaştere a eforturilor depuse de cei aproximativ 100 de milioane de voluntari europeni. În acelaşi timp, Anul şi-a propus să faciliteze accesul celor interesaţi la acţiuni de voluntariat şi să amelioreze calitatea acestora.

Comisia face tot posibilul pentru a îmbunătăţi şi promova voluntariatul în rândul tinerilor, în special pentru a încuraja voluntariatul transfrontalier. Serviciul European de Voluntariat este cel mai cunoscut program pe care îl au la dispoziţie tinerii care doresc să participe la acţiuni de voluntariat în străinătate.

Tinerii şi voluntariatul

În 2007, UE număra 96 de milioane de tineri între 15 şi 29 de ani. Aceştia nu erau însă distribuiţi în mod egal la nivelul statelor membre. Printre ţările cu cele mai tinere populaţii se aflau Irlanda, Cipru, Slovacia şi Polonia, în timp ce la polul opus se găseau Danemarca, Germania şi Italia.

Aceste diferenţe se reflectă şi în structura voluntariatului. În Spania şi în ţările din Europa de Est (Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slavocia şi Slovenia) acţiunile de voluntariat atrag în special populaţia tânără. În Slovacia, de exemplu, 70% din voluntari au mai puţin de 30 de ani, iar în Polonia numărul voluntarilor tineri s-a triplat între 2001 şi 2005. În ţările din Europa de Vest, voluntarii provin din toate categoriile de vârstă.

Suntem conştienţi de faptul că voluntariatul este puternic influenţat de istoria, politica şi cultura unei comunităţi, dar tradiţiile se pot schimba, iar acţiunile de voluntariat pot fi mai bine promovate în Europa. Poate că în anumite situaţii aţi fost voluntar fără să vă daţi seama: aţi dat o mână de ajutor clubului sportiv din localitate, aţi venit în sprijinul unei persoane în vârstă din cadrul comunităţii dumneavoastră sau aţi participat la colectarea deşeurilor dintr-o pădure sau de pe o plajă. Activităţile sportive şi în aer liber sunt sectoarele care atrag cei mai mulţi voluntari europeni, fiind urmate de educaţie, artă, muzică, asociaţii culturale.


Contactaţi un expert UE dacă intenţionaţi să deveniţi voluntar la un eveniment axat pe teme europene în zona dumneavoastră:

Centru: str. Bucovinei nr. 6, 510097, Alba Iulia, AB, România
Orar: luni – vineri între: 09:00 – 17:00
Telefoane: 0258-831-999 / 0258-818-488
E-mail: office@edalba.ro (lasă un mesaj)
Facebook: edalbaiulia / Twitter: edalbaiulia