Cum explică elevul câştigător logo-ul României

Cum explică elevul câştigător logo-ul României

Câştigătorul concursului pentru logo-ul Preşedinţiei Consiliului UE este un elev de 14 ani din Bucureşti, care s-a arătat deranjat de faptul că s-au scris lucruri “nepotrivite” despre el.

Ministerul de Externe şi Ministerul Educației au organizat, între 27 septembrie şi 1 noiembrie, concursul “Romania’s EU Council Presidency Logo Competition”, în vederea stabilirii logo-ului oficial al Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România și-o va asuma timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019.

Logo-ul câştigător a fost aflat înainte de anunţul oficial de joi, stârnind dezbateri intense pe reţelele de socializare.

Joi, MAE şi Ministerul Educaţiei au organizat o ceremonie de premiere a câştigătorilor, la Colegiul I.L. Caragiale, unde învaţă elevul clasat pe prima poziţie. Acesta a fost premiat cu 3.000 de euro şi o vizită la Bruxelles. Logo-ul va fi stilizat.

Locul 1: Ioan Nicolae Dobrinescu de la Colegiul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti (77,32 de puncte – 50 de puncte în urma voturilor de pe Facebook şi 27,32 de puncte din partea juriului).
Locul 2: Echipa “Doi tineri visători”: David Tudor Munteanu şi Vlad George Sandu de la Liceul Teoretic O.C Tăslăuanu, Topliţa (Harghita).
Locul 3: Oana Alexandra Molean, ASE, Bucureşti.
Locul 4: Ioan Milotoiu, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Cluj-Napoca.
Locul 5: Matei Chebeleu, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism, Bucureşti.

Ce l-a deranjat pe câştigător

Ioan Nicolae Dobrinescu, 14 ani, elev în clasa a noua, s-a arătat deranjat de faptul că “oameni care nu mă cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine”.

“Sunt puțin emoționat, deoarece sunt în clasa a noua, așa că o să vă citesc un mesaj scurt. Am văzut că și şefii de stat fac același lucru, aşa că o să fac şi eu la fel. În primul rând, vreau să-I mulțumesc fratelui meu mai mare, că de la el am aflat de concurs. L-am văzut cum se străduia să facă un desen, de aceea m-am ambiționat, m-am închis în cameră și, timp de două ore, am lucrat la desen. Vreau să-i mulțumesc mamei mele, care își dedică toată energia pentru a mă crește. Ştiu că nu îi este uşor, dar o iubesc şi o respect pentru ce face pentru noi. Trebuie să spun că eu nu sunt un câștigător de fel, nu am câștigat niciodată nimic de acest nivel, de aceea sunt atât de emoționat”, a spus Dobrinescu.

El a mai povestit că a aflat din presă că a câștigat, deşi acest lucru trebuia să fie o surpriză şi să afle abia astăzi, la ceremonie.

Elevul a explicat de ce a preferat lupul dacic, o alegere criticată de mulţi pe reţelele de socializare.

“Din păcate am remarcat cu tristețe că oameni care nu mă cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine. Acest logo a fost făcut din tot sufletul. Pentru mine, Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică, da, ca un lup, un lup care, din câte am învățat la istorie – le mulţumesc profesorilor pentru sprijin – este prezent în istoriile tuturor culturilor europene. Tot la școală am învățat că România are cea mai mare populație de lupi din Europa. Eu sunt bucuros că protejăm natura în România și cred că acest lucru trebuie spus Europei. Dar aceste lucruri nu au contat. Nu a contat nici că pentru prima dată zeci de tineri au venit cu ideile lor, că un juriu ne-a ales și că mii de oameni ne-au votat. Eu sper ca și noi, tinerii, să avem libertatea să alegem cum vrem să fie Uniunea Europeană, dar mai ales să alegem un simplu logo”, a mai spus Ioan Dobrinescu.

Potrivit MAE, logo-ul Preşedinţiei României a Consiliului UE reprezintă “ilustraţia viziunii tinerilor din România privind Uniunea Europeană şi viitorul său”.

“Rezultatul acestui concurs destinat tinerilor, logo-ul indică o Uniune Europeană în mişcare, sigură pe sine, dinamică dar şi ataşată valorilor sale. Estetic, UE poate fi ilustrată imaginar printr-un lup, animal prezent în mitologiile majorităţii culturilor europene. Suplimentar, desenul ilustrează o Uniune Europeană care-şi afirmă ataşamentul faţă de protecţia biodiversităţii în contextul discuţiilor privind 2019 – Anul european pentru biodiversitate. Astfel, România reaminteşte faptul că este ţara cu cea mai mare populaţie de lupi, fiind în consecinţă un exemplu pentru protejarea biodiversităţii europene”, conform Ministerului de Externe.

Popularizarea Preşedinţiei
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că decizia de a oferi elevilor şi studenţilor şansa de a propune logo-ul pentru 2019 are ca logică popularizarea Preşedinţiei române a Consiliului UE.

“Concursul privind logo-ul a fost o ocazie ideală pentru a face acest lucru, pentru a le arăta românilor şi, mai ales, tinerilor ce înseamnă această Preşedinţie, din ce este compusă, ce va face România, care e rolul ţării noastre şi credem că în sensul acesta obiectivul a fost atins”,

a declarat ministrul delegat.

Mesajul concursului – potrivit lui Negrescu – este că “sprijinim o Românie educată, o Românie a tinerilor talentaţi, o Românie creativă”. Ministrul a mai spus că la Bruxelles a fost apreciat faptul că tinerii au dorit să participe la acest demers.

În contextul în care, în prima jumătate a lui 2019, România va gestiona şi negocierile privind bugetul UE, “implicarea sistemului educaţional românesc în acest proces are ca menire să transmită şi un mesaj către partenerii noştri europeni: că poate ar fi oportun ca în plan european să acordăm mai multe finanţări domeniului educaţional, să-i sprijinim mai mult pe tineri”, a precizat Victor Negrescu, adăugând că Bucureştiul are multe iniţiative privind tineri, în procesul de pregătire a Preşedinţiei Consiliului UE.

Evenimentul a început mai târziu faţă de ora programată din cauza ministrului Educaţiei, Liviu Pop: “Îmi cer scuze, nici măcar sfertul academic nu l-am respectat, dar am avut un eveniment extraordinar, zic eu, comemorarea de 100 de ani a marelui om politic şamd Titu Maiorescu, traficul infernal din Bucureşti”.

Acesta a criticat “agăţarea” de acest logo a unui politician, cerându-şi el scuze faţă de elevi, faţă de câştigător, “în numele lui, chiar dacă este politician de opoziţie”.

“Este meritul vostru şi influenţa politică nu are ce să caute în şcoli. Facem politica şcolii…Cred că e un semnal puternic în şcoala românească şi în exterior, inclusiv în afara UE… Calitatea şcolii româneşti este una recunoscută şi asta facem şi noi. Alături de colegii mei din Guvern, vremelnic, punem umărul să creştem calitatea învăţământului românesc”, a spus Pop.

Ministrul a felicitat toată echipa care a pus umărul ca “pentru România, începând cu anul 2019, logo-ul să fie cel decis aici, astăzi”.