Companiile online trebuie să se adapteze

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor: companiile online trebuie să se adapteze

stiri-085
 
„Din nefericire, ne-am obișnuit cu serviciile gratuite online; acordul tacit este că, în schimbul acestora, utilizatorul trebuie să fie transparent. Trebuie să fim mai critici”, ne-a spus Peter Hustinx, de la Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor. Dumnealui trebuie să se asigure că instituțiile și organele europene respectă dreptul la viața privată și dezvoltă noi politici în domeniu. Cu ocazia Zilei protecției datelor (28 ianuarie), domnul Hustinx ne-a acordat un interviu.

Cum vedeți protecția datelor după Snowden? Vor fi schimbări reale în felul în care guvernele ne gestionează datele?

Toată povestea Snowden a fost un semnal de alarmă. Ce am văzut acum nu este doar o spionare extensivă de către agențiile de servicii secrete, ci și partea întunecată a mediului digital, care include lucruri pe care le folosim în fiecare zi: telefoanele inteligente, laptopurile, tabletele. Este o descoperire dureroasă, pentru că ne include și include comportamentele noastre.

stiri-084
Peter Hustinx (Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor): Toată povestea Snowden a fost un semnal de alarmă

Din nefericire, ne-am obișnuit cu serviciile gratuite online; acordul tacit este că, în schimbul acestora, utilizatorul trebuie să fie transparent. Trebuie să fim mai critici.

Suntem implicați în momentul de față într-o revizuire foarte ambițioasă a cadrului legal, care va consolida drepturile, obligațiile, supravegherea, punerea în aplicare și va lărgi domeniul legislației, care va include companii mari precum Apple, Facebook și Google. Sunt companii care au succes, dar vor fi nevoite să se adapteze.

Parlamentul a insistat puternic pentru o mai bună protecție a vieții private online, dar până acum nu vedem progrese reale. Cum vedeți viitorul legislației în domeniul protecției datelor?

Lucrurile nu au progresat așa de rapid cum ne doream. Consiliul nu a fost pregătit. Dar cred că actuala președinție a Consiliului UE (elenă) face tot posibilul pentru a finaliza revizuirea legislației în primăvară, pentru a permite începerea trilogului.

S-a demonstrat că din ce în ce mai mulți oameni își fac griji în ceea ce privește viața privată pe internet (Eurobarometru). S-a schimbat mentalitatea sau considerați că nu se oferă îndeajuns de multă prioritate acestei chestiuni?

Aș opta pentru a doua posibilitate. Mulți oameni își fac griji, dar nu la nivel de acțiune zilnică. Sunt pe Facebook, folosesc gadget-uri, descarcă aplicații și sunt îngrijorați. Dar fiecare este responsabil pentru opțiunile de securitate proprii. Din nefericire, ne-am obișnuit cu serviciile gratuite online; acordul tacit este că, în schimbul acestora, utilizatorul trebuie să fie transparent. Așa că fiți atenți în cine aveți încredere, exercitați-vă drepturile, puneți întrebări. Trebuie să fim mai critici.

sursa: http://www.elections2014.eu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.