Comisia Europeană

Comisia prezintă noile măsuri pentru consolidarea statului de drept în UE

Pe baza lecțiilor învățate începând cu 2014 și a consultărilor detaliate care au fost lansate în luna aprilie a acestui an, Comisia a decis pe 17 iulie, cu privire la o serie de măsuri menite să consolideze și mai mult statul de drept în Europa.

În ultimii cinci ani, Comisia Europeană a trebuit să facă față unei serii de provocări legate de statul de drept în Uniunea Europeană. Proiectul european se bazează pe respectarea în mod constant a statului de drept. Aceasta este o condiție prealabilă pentru ca cetățenii să se bucure de drepturile care le revin în temeiul legislației UE și pentru încrederea reciprocă între statele membre. Un sondaj de opinie Eurobarometru publicat pe 17 iulie, arată că peste 80% dintre cetățeni acordă o importanță deosebită respectării statului de drept și consideră că gradul de respectare a acestuia trebuie îmbunătățit. 89% dintre cetățeni susțin necesitatea respectării statului de drept în toate celelalte state membre ale UE.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reafirmat recent faptul că statul de drept este esențial pentru funcționarea UE. Importanța sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune și va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm și mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja și a asigura respectarea statului de drept.

Comisia a prezentat pe 17 iulie, o serie de inițiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept și oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Cu toate acestea, instituțiile Uniunii și statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre. În plus, un răspuns eficient necesită, de asemenea, sprijinul societății civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părțile să acționeze în acest sens.

detalii/sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20190717_comisia_prezinta_pasi_concreti_consolidare_stat_de_drept_ro