vaccinuri europa

Comisia Europeană se angajează să doneze 300 de milioane EUR în favoarea Gavi

Pe 4 iunie, Comisia Europeană a anunțat că va dona 300 de milioane EUR în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, în perioada 2021-2025. Această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

Summitul mondial privind vaccinarea organizat astăzi de Gavi, alianța pentru vaccinuri, reprezintă un jalon important în eforturile de consolidare a sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale celor mai vulnerabile țări din lume. Este o etapă esențială în vederea atingerii obiectivelor urmărite de Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus:

Cu ocazia evenimentului de strângere de donații organizat în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, care a avut loc la 4 mai și printre organizatorii căruia s-a numărat și Comisia Europeană, s-au strâns în favoarea Gavi, alianța pentru vaccinuri, peste 1,5 miliarde EUR, inclusiv 488 de milioane EUR destinate punerii la dispoziția populației a unui vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta va fi disponibil.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Vaccinurile pot salva vieți, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea și mai ales în comunitățile și regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea Gavi, alianța pentru vaccinuri. Această alianță oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate și programe de imunizare mai solide și pentru ca lumea să devină un loc mai sigur. Mă bucur că, în acest demers crucial, Gavi poate beneficia de sprijinul Comisiei. Vom putea depăși astfel criza provocată de această pandemie și vom putea evita apariția alteia.”

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Crearea de sisteme de imunizare este o parte fundamentală a activității de consolidare a sistemelor de sănătate desfășurate de UE cu țările partenere și cu Gavi, or soliditatea sistemelor de sănătate va fi mai importantă ca oricând pentru a ne putea redresa după pandemia de COVID-19. Îmbunătățirea accesului copiilor la asistență medicală de bază, în special la vaccinuri eficace și sigure, a avut un rol esențial în reducerea la jumătate a mortalității infantile în lume în perioada 2000-2017. Reușita eforturilor noastre colective va depinde de garantarea accesului copiilor mai vulnerabili la vaccinuri în următorii cinci ani.”

alte detalii/sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20200604_300_milioane_gavi_ro