Comisia Europeană nu va relaxa restricţiile privind comerţul cu carne de porc în România

Comisia Europeană nu va relaxa restricţiile privind comerţul cu carne de porc în România

Implicarea autorităţilor române responsabile cu stoparea evoluţiei Pestei Porcine Africane în România este insuficientă şi ineficientă, iar în acest sens Comisia Europeană nu va relaxa restricţiile privind comerţul cu carne de porc.

Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) precizează că s-a adresat oficialilor din domeniul sănătăţii animale de la Comisia Europeană şi a solicitat analiza situaţiei fermelor comerciale de creştere a porcilor şi adoptarea de măsuri de relaxare a interdicţiilor de mişcare a porcilor şi cărnii de porc, aplicate în mod excesiv în România şi care afectează grav piaţa naţională, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, în răspunsul forului european se menţionează foarte clar că misiunile de audit, desfăşurate în perioada 2017-2019, au identificat riscuri mari de transmitere a PPA din România către alte state membre ale Uniunii Europene, din cauza măsurilor insuficiente şi ineficiente luate de către autorităţi pentru exploataţiile non-comerciale şi gospodăriile populaţiei.

Măsurile la care fac referire oficialii europeni vizează: identificarea, înregistrarea şi evidenţa animalelor şi a produselor din carne de porc, controlul mişcărilor de animale şi a produselor din carne de porc, a mijloacelor de transport şi a persoanelor, măsurile scăzute de biosecuritate, precum şi lipsa unui plan de acţiune cu termene concrete privind prevenirea, eradicarea şi controlul PPA în conformitate cu legislaţia europeană şi cu recomandările misiunilor de audit, în special noi proiecte legislative naţionale de clasificare a fermelor, biosecuritate şi controlul circulaţiei porcinelor.

Virusul Pestei Porcine Africane a decimat până în prezent, în România, 365.595 de animale, cele mai multe (peste 82%) în exploataţiile comerciale.

Virusul era prezent în 84 de localităţi din 16 de judeţe, cu un număr de 397 de focare, dintre care 10 în exploataţii comerciale.

La nivel naţional, au fost stinse, până la acea dată, 853 de focare.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

sursa: https://www.euractiv.ro/agricultura/apcpr-comisia-europeana-nu-va-relaxa-restrictiile-privind-comertul-cu-carne-de-porc-in-romania-15048