Interreg România-Ungaria

Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Interreg V-A România-Ungaria

Comisia Europeană a aprobat modificarea Programului Interreg V-A România-Ungaria, după ce Autoritatea de Management a Programului a propus o a doua modificare a documentului de program, în scopul realocării de fonduri.

Cererea de modificare a vizat creșterea posibilităților de finanțare într-un anumit domeniu, pentru a răspunde eficient nevoilor părților interesate, optimizând, în acest fel, Programul de cooperare și contribuind la strategia Uniunii Europene pentru o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă, anunță Ministerul Dezvoltării.

Consecutiv realocării de fonduri între axele prioritare, suportul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) s-a modificat:
– Alocarea pe Axa prioritară 3 „Îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere (Cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă)” a ajuns la valoarea de 30.673.795 de euro;
– Alocarea pe Axa prioritară 4 „Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperarea în domeniul sănătății și prevenției bolilor)” a crescut la 72.347.288 de euro.

Background
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.
Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 de milioane de euro, din care aproximativ 189 de milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din FEDR. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș (pe partea română a graniței) și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg (pe partea ungară a acesteia).

sursa: https://www.euractiv.ro/fonduri-ue/comisia-europeana-a-aprobat-modificarea-programului-interreg-v-a-romania-ungaria-16386