Care este rolul Politicii Agricole Comune în desenarea economiei viitorului

Care este rolul Politicii Agricole Comune în desenarea economiei viitorului

Schimbările climatice și problemele de mediu dau mari bătăi de cap agricultorilor și mulți experți văd în bioeconomie modelul de dezvoltare în viitor a sectorului agricol. Dar mulți fermieri nu înțeleg încă ce este bioeconomia și cum îi poate ajuta.

Chiar definiția bioeconomiei poate fi problematică, consideră Waldemar Kütt, șef al unității care definește strategia Comisiei Europene pentru bioeconomie, deoarece aceasta nu este sinonimă cu „economia bazată pe conceptul bio”.

„Strategia pentru bioeconomie nu este o altă Politică Agricolă Comună sau o alternativă la strategia privind schimbările climatice”, a spus Waldemar Kütt, în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles de EURACTIV. De fapt, strategia pentru dezvoltarea bioeconomiei întărește politica agricolă și are drept obiectiv combinarea utilizării resurselor, a precizat oficialul Comisiei Europene.

Pentru a avea o economie funcțională pe viitor este nevoie de utilizarea sustenabilă a resurselor în ceea ce se numește economia circulară, adică un model de producție și consum care presupune reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor pentru a extinde ciclul de viață al produselor.

Totuși, Uniunea Europeană investește prea mult timp, efort și bani în lupta împotriva schimbărilor climatice la nivel mondial, când soluția ar putea fi mult mai la îndemână, punctează Mindaugas Maciulevicius, raportor al secțiunii pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului a Comitetului Economic și Social European.

Bioeconomia poate fi soluția pentru noi surse de venituri, dar și o metodă de a atinge obiectivele și prioritățile UE.

„Ar trebui să replicăm succesele pe care le-a obținut deja Uniunea în loc să căutăm alte soluții”, a spus Maciulevicius în cadrul evenimentului organizat de EURACTIV.

Reprezentantul CESE crede că, pentru ca UE să poată exploata la maximum potențialul pe termen lung al bioeconomiei, este nevoie imperioasă de împărtășirea liberă a informațiilor între statele membre, în dezbaterile privind Politica Agricolă Comună. În special la nivel regional și local, aplicări inovatoare ale principiilor bioeconomiei ar putea fi surse ne noi locuri de muncă și de investiții substanțiale în proiecte prietenoase cu mediul.


sursa și mai multe detalii: https://www.euractiv.ro/agricultura/fermierii-si-bioeconomia-care-este-rolul-politicii-agricole-comune-in-desenarea-economiei-viitorului-14346