Brexit Steinmeier: Nu vom permite nimănui să ne ia Europa

Cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene, ai căror șefi de diplomații se reunesc sâmbătă la Berlin pentru discuții post-Brexit, nu vor permite nimănui să le ia Europa, după cum a declarat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.

“Sunt sigur că aceste state vor trimite ca mesaj că nu vom permite nimănui să ne ia Europa, acest proiect de pace și de stabilitate”, a subliniat ministrul german, înaintea reuniunii statelor fondatoare ale UE, transmite AFP.

“Consider că este cât se poate de clar că ne aflăm într-o situație în care nu sunt admisibile nici isteria, nici starea de șoc. Nu trebuie să luăm măsuri precipitate și să ne prefacem că avem toate răspunsurile. Însă nici nu trebuie, după decizia britanică, să cădem în depresie și inacțiune”, a mai arătat Steinmeier, relatează Agerpres.

“Sunt convins că cele 27 de state vor să apere această Europă, că există o mare voință de a întări Europa”, a insistat Steinmeier, care a subliniat că este nevoie de răspunsuri urgente la teme precum refugiații și migrațiile, criza locurilor de muncă și securitatea.

“Este necesar ca negocierea să înceapă foarte rapid în interesul comun. Presiunea va fi foarte puternică pe premierul britanic David Cameron la summitul UE care începe marți la Bruxelles, a declarat ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault.

Miniștrii de externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier, din Belgia, Didier Reynders, din Franța, Jean-Marc Ayrault, din Italia, Paolo Gentiloni, din Luxemburg, Jean Asselborn, și din Olanda, Bert Koenders, se întâlnesc, sâmbătă, la Berlin pentru a discuta situația Uniunii Europene post Brexit.

Cei șase miniștri ar urma să ia discuție modalitatea cea mai bună de relansare a proiectului european, pe baza unei propuneri franco-germane.

“Am lucrat la o propunere cu Steinmeier cu privire la ce ar putea apropia punctele de vedere ale unor și altora. Unii consideră prioritară integrarea zonei euro, alții politica de securitate și apărare. Toată lumea recunoaște că relația franco-germană joacă un rol. Nu este exclusivă, dar, dacă nu există o bună înțelegere franco-germană, restul este paralizat”, a declarat oficialul de la Paris, Jean-Marc Ayrault.

Reuniunea de sâmbătă de la Berlin este doar startul întâlnirilor diplomatice în care se vor trage concluziile după votul de ieșire din UE al britanicilor.