Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizați menținut în 2014-2020

Ajutorul UE pentru lucrătorii disponibilizați va fi menținut în 2014 – 2020, fiind extins la noi categorii de lucrători, cum ar fi independenții și cei cu contracte pe perioadă determinată, conform unui acord aprobat de plen miercuri. Programul intră în vigoare la 1 ianuarie 2014.

stiri-054
 

marian-harkinRata de reintegrare a celor ca au utilizat Fondul european de ajustare la globalizare este de 48%, conform estimărilor Comisiei Europene. Parlamentul a luptat cu guvernele statelor membre să păstreze fondul pentru perioada 2014 – 2020. Cu toate acestea, sper că în ciuda scăderii de la 3,5 miliarde la 1,05 miliarde, va fi suficient“,
a spus raportorul Marian Harkin (ALDE, IE).


Mai multe categorii

La insistențele Parlamentului, Fondul european pentru adaptarea la globalizare (EGF) va fi folosit și pentru a ajuta oamenii care își pierd locul de muncă din cauza crizei economice (această măsură s-a aplicat din 2009 până în 2011), alături de scopul său principal de a minimiza impactul globalizării. Pragul minim pentru activarea EGF este de 500 de disponibilizări.

Mai mult, noi categorii de lucrători vor fi eligibile pentru ajutorul EGF, cum ar fi cei cu contracte de muncă pe perioade determinate, lucrătorii temporari și independenții.


Ajutor pentru șomerii tineri

Conform textului rezultat din negocieri și datorită Parlamentului, ajutorul EGF se poate aplica temporar și tinerilor șomeri care nu sunt implicați în programe de formare sau educaționale, cu condiția ca aceștia să provină din regiuni unde au loc disponibilizări.


Ratele de co-finanțare

Ajutorul EGF se adaugă contribuțiilor statelor membre, pentru a co-finanța măsuri care să permită muncitorilor disponibilizați să se întoarcă pe piața muncii, dar nu trebuie să înlocuiască în niciun caz indemnizațiile de șomaj naționale.

La insistența Parlamentului, contribuția EGF poate ajunge la 60% din costul măsurilor, cum ar fi asistența pentru căutarea unui loc de muncă, formare profesională și fondarea unor afaceri. Comisia Europeană a propus inițial limitarea contribuției UE la 50%.


Ce urmează?

Acordul trebuie aprobat de Consiliu la 16 decembrie pentru ca programul să poată intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

sursa: http://www.europarl.ro

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.