Aer mai curat în 2020: plafonul de 0,5% pentru sulf aplicabil navelor intră în vigoare la nivel mondial

Aer mai curat în 2020: plafonul de 0,5% pentru sulf aplicabil navelor intră în vigoare la nivel mondial

Începând de la 1 ianuarie 2020, conținutul maxim de sulf al combustibililor maritimi este redus la 0,5 % (de la 3,5 %), la nivel mondial – reducând astfel poluarea aerului și protejând sănătatea și mediul. Emisiile de oxid de sulf (SOx) provenite de la motoarele cu ardere ale navelor provoacă ploi acide și generează pulberi fine care pot duce la boli respiratorii și cardiovasculare, precum și la scăderea speranței de viață.

Comisarul pentru transporturi Adina Vălean a declarat: „Transportul maritim este o activitate mondială, iar reducerea emisiilor sale necesită soluții la nivel mondial. Intrarea în vigoare a plafonului mondial pentru sulf este o etapă importantă pentru întregul sector maritim; acest plafon va contribui la o mai mare reducere a emisiilor de poluanți atmosferici nocivi, în beneficiul direct la orașelor și al comunităților din întreaga lume, inclusiv al unor orașe și comunități importante situate pe coastele noastre sud-europene. De asemenea, el demonstrează faptul că un efort concertat din partea UE și a OMI, împreună cu un angajament ferm al industriei de profil, poate genera beneficii importante pentru mediu și pentru sănătatea cetățenilor noștri.”

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a adăugat: „Pactul ecologic european urmează să realizeze un obiectiv ambițios de poluare zero atât pentru neutralitatea climatică, cât și pentru un mediu fără substanțe toxice. Această ambiție a UE protejează bunăstarea cetățenilor noștri și, de asemenea, asigură un mediu înconjurător, precum și mări și oceane sănătoase și curate, într-o economie «albastră» durabilă și fără emisii de dioxid de carbon, în cadrul căreia toate părțile se angajează să colaboreze, inclusiv sectorul transportului maritim. Salutăm adoptarea de standarde privind un conținut redus de sulf la nivel mondial și în zonele de control al emisiilor, pentru ca un număr mai mare de cetățeni ai UE care locuiesc în zone de coastă să poată respira un aer curat.”

DETALII / SURSA: https://ec.europa.eu/romania/news/20200106_aer_curat_2020_ro