1,43 miliarde lei din bani din privatizări pentru plata avansurilor către fermieri

1,43 miliarde lei din bani din privatizări pentru plata avansurilor către fermieri

Guvernul a reglementat miercuri acordarea unui împrumut de peste 1,43 miliarde lei, în echivalent euro, din partea Ministerului Finanțelor către Ministerul Agriculturii, bani ce vor fi utilizați pentru plata avansurilor către fermieri.

articol-064

Împrumutul a fost acordat din contul de venituri din privatizare al Ministerului Finanțelor Publice până la sfârșitul anului 2016.

Măsura este, așadar, una temporară și are drept scop stimularea absorbția fondurilor europene în cadrul schemelor de plăți directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Aceasta va asigura o parte din resursele financiare necesare Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata avansurilor din schemele de plăți directe pentru agricultură finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru anul 2016.

Mai exact, va viza avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015.

Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.

De asemenea, va viza avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.

Măsura va privi și avansul legat de plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha, dar și pe acela privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.

Totalul avansului plătit agricultorilor este echivalentul în lei al sumei de 1,076 miliarde euro, fonduri europene care intră în circuitul financiar național.

După efectuarea plăților de către APIA, documentele aferente acestor plăți vor fi transmise Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare de cheltuieli realizate, iar Comisia le va rambursa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, urmând a fi restituite Ministerului Finanțelor Publice, până la finalul acestui an, menționează Guvernul.